День Єдності

День єднання — свято в Україні, одноразова акція, запланована на 16 лютого 2022 року Указом Президента України.
Свято встановлено в Україні «З метою посилення консолідації українського суспільства, зміцнення його стійкості в умовах зростання гібридних загроз, інформаційно-пропагандистського, морально-психологічного тиску на суспільну свідомість…», згідно з Указом Президента України «Про невідкладні заходи щодо консолідації українського суспільства» від 14 лютого 2022 року № 53/2022.
Цього дня, згідно з Указом Президента України, потрібно проводити:

  • підняття Державного Прапора України на будинках і спорудах в усіх населених пунктах;
  • виконання о 10.00 Державного Гімну України;
  • проведення закордонними дипломатичними установам України в державах перебування відповідних іміджевих заходів, спрямованих на єднання та підтримку України.

Історія свята
Ідея Дня єднання виникла на початку лютого 2022 року, коли з'явилася інформація про те, що саме 16 лютого Росія може здійснити повномасштабне вторгнення в Україну.
Зовнішні та внутрішні виклики, що постали сьогодні перед Україною, вимагають від кожного громадянина відповідальності, впевненості та конкретних дій. Вже 8 рік наші захисники, як і наші діди та прадіди понад 100 років тому, відстоюють незалежність і соборність України! Зараз наша країна потребує спільних дій в інтересах єдності та зміцнення громади, конструктивної взаємодії на благо розквіту сучасної України!
Відповідно, 14 лютого 2022 року, з метою посилення консолідації українського суспільства, зміцнення його стійкості в умовах зростання гібридних загроз, Президент України Володимир Зеленський видав Указ, згідно з яким 16 лютого визначене Днем єднання в Україні. «Цього дня ми вивісимо національні прапори, надягнемо синьо-жовті стрічки та покажемо всьому світу нашу єдність», — зазначивПрезидент.
Володимир Зеленський також зауважив, що це не перша загроза, з якою зіткнувся сильний український народ і вкотре проявив свої найкращі якості — згуртованість і волю до перемоги. «Сьогодні ми чітко розуміємо всі виклики, які стоять перед нами, і що з ними робити. Ми впевнені в собі, але не самовпевнені. Ми розуміємо всі ризики. Ми постійно стежимо за ситуацією, прораховуємо різні сценарії, готуємо достойні відповіді на всі можливі агресивні дії», — заявив він.
Офіційне святкування Дня єднання
Початок заходів, згідно з Указом Президента України, сплановано на 10:00 16 лютого 2022 року в усіх населених пунктах України.
Значення Дня єднання
День єднання повинен посилити консолідацію українського суспільства, зміцнити його стійкість в умовах зростання гібридних загроз, інформаційно-пропагандистського, морально-психологічного тиску на суспільну свідомість.

 На YouTube-каналі

та Facebook-сторінці МОН відбудеться освітянський телеміст «Об‘єднані Україною» за участю Міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, представників МОН, закладів освіти.
Початок: 10:00.
Запрошуємо доєднатися до заходів всі заклади освіти, а саме розміщувати відео, фото у соціальних мережах із хештегами#UAразом та #обєднаніУкраїною.
Серед іншого план заходів передбачає створення єдиної інформаційної платформи стратегічної комунікації "UAразом" для забезпечення щоденного інформування населення про стан ситуації безпеки, прискорення процесу створення системи територіальної оборони, а також проведення у зарубіжних дипломатичних установах України зустрічі дипломатичних працівників та українських громад.

← Повернутися